מי מפחד מפסיכיאטר צבאי…? / שירה אורי
 

074-769-14-84

מי מפחד מפסיכיאטר צבאי…? / שירה אורי

ישנם הורים שעושים הכל על מנת שילדם לא ייבדק על ידי פסיכיאטר ובטח שלא על ידי פסיכיאטר צבאי. לעיתים החלטה זו היא טעות. יש נערים הזקוקים מאוד להערכה פסיכיאטרית כדי לדעת מהו הטיפול הנכון עבורם.

אצל רבים למילה 'פסיכיאטר' קונוטציות שליליות ומפחידות. גם כאלה שפונים ללא קושי לטיפול שיחתי אצל פסיכולוג או עובד סוציאלי, עדיין נרתעים , כאמור, מלפנות לבדיקה פסיכיאטרית. התגובות הן פעמים רבות: "אבל הילד שלי לא משוגע!" "זה יירשם לו בתיק האישי לנצח!", "אנחנו לא רוצים לתת לילד תרופות".

אז בואו נפריך כמה מיתוסים…

ראשית, פסיכיאטר הוא רופא אשר למד לימודי רפואה רגילים ולאחריהם התמחה באבחון ומתן מענה למגוון מצבים רגשיים ונפשיים. רבים מהפסיכיאטרים אינם עובדים בבתי חולים פסיכיאטריים והם משרתים את כלל האוכלוסייה במצבי משבר ומצוקה. לפסיכיאטר סמכות למתן טיפול תרופתי, אשר מהווה כיום אחד האמצעים לשיפור איכות החיים. וודאי יש בסביבתכם אנשים קרובים אשר נוטלים טיפול תרופתי פסיכיאטרי ומתפקדים היטב ולכן, במקרים רבים, אתם אינכם יודעים עליהם. במהלך הכשרתם מתנסים הפסיכיאטרים גם בטיפול שיחתי ותפקידם אינו מתמצה במתן תרופות בלבד. חלקם מומחים גם בפסיכותרפיה ועוסקים בשני התחומים במקביל ובמשותף.

מה בעצם ההבדל בין הקב"ן לבין פסיכיאטר צבאי? הקב"ן הוא עובד סוציאלי או פסיכולוג בהכשרתו האקדמית האזרחית. הוא אינו רופא ולכן אינו יכול לתת תרופות. בנוסף, הקב"ן אינו מוסמך להמליץ לועדה הרפואית על מתן פרופיל נפשי. במקרים בהם סבור הקב"ן שצריך לשנות לחייל את הפרופיל או אפילו לשחרר אותו מצה"ל, הוא חייב להפנות אותו לבדיקתו של פסיכיאטר צבאי.

פסיכיאטר צבאי בצה"ל מהווה חלק ממערך בריאות הנפש. בלשכות הגיוס, כמו הקב"ן, גם תפקידו של פסיכיאטר צבאי הוא מיון. כלומר – הוא בודק את הנער ומעריך האם מתאים לגיוס ואם כן באיזה תנאים. בהתאם להערכתו ימליץ על שחרור מהצבא במקרי קיצון (21) או על פרופיל ביניים (64 או 45) כדי שהמתגייס ישרת בצבא אך יקבל הקלות בהתאם למצבו הנפשי.

גם בשירות עצמו מהווים הפסיכיאטרים גורם ממיין, כמו בלשכת גיוס אך יש להם תפקיד נוסף. פסיכיאטר צבאי עוזר לקב"ן לגבש הערכה מדויקת של מצבו של החייל ובכך מסייע ומקדם את הטיפול בו. לעיתים יכול החייל להיעזר גם בטיפול תרופתי, לצד טיפול בשיחות אצל הקב"ן.

לסיכום, פסיכיאטר צבאי (וגם אזרחי) הוא קודם כל רופא העוסק בתחום בריאות הנפש. כל פסיכיאטר מומחה יודע לאבחן את מצבו הנפשי של אדם הפונה אליו. פסיכיאטר צבאי מאבחן את מצבו הנפשי של החייל ומזהה האם יש לו בעיה נפשית כלשהי, אם כן איזו. לאחר האבחון יעזור הפסיכיאטר למטופל בשני אופנים. האחד, מתן טיפול תרופתי שיכול להקל על הסימפטומים מהם הוא סובל. השני, התאמת פרופיל נפשי המשקף את מצבו של החייל ומגן עליו מפני סוגי שירות אשר אינם מתאימים לו ועלולים להחמיר את מצבו.

לעתים יעשה הפסיכיאטר רק אחד מאלה ולעיתים שניהם במשולב. הכל בהתאם להתרשמותו המקצועית. הפסיכיאטר הצבאי והקב"ן עובדים בשיתוף פעולה. הקב"ן הוא, ברובם המכריע של המקרים, המפנה לפסיכיאטר. הפסיכיאטר בודק את החייל כשלפניו סיכומי הפגישות של הקב"ן עם החייל והתרשמותו המקצועית. לעיתים הקב"ן והפסיכיאטר מטפלים בחייל במשותף, כאשר הקב"ן מטפל בחייל שיחתית, והפסיכיאטר תרופתית.

מה שחשוב באמת הוא, לא להיבהל ולא להתבייש. כשמרגישים לא טוב כדאי לפנות ולקבל עזרה ממי שיש לו את הידע והכלים לעזור.
 

מלשב"ים

חיילים בחובה

אנשי קבע ומילואים

יחידות מיוחדות ומובחרות

השערים לגיוס

play4, play, media control, audio

רוצים לקבל פרטים נוספים?

מלאו את הטופס