כל האמת ורק האמת על הקב"ן… / שירה אורי
 

074-769-14-84

כל האמת ורק האמת על הקב"ן… / שירה אורי

קב"ן הם ראשי תיבות של קצין בריאות נפש, וכשמו כן הוא – קצין שעיסוקו בריאות הנפש. כלומר, קשיי הסתגלות, מצבי דיכאון, חרדה וכדומה. סביב הקב"ן נקשרו אגדות, מיתוסים וסיפורים רבים ועם השנים קיבל השם "קב"ן" משמעות שלילית. אז בואו נפריך כמה מיתוסים:

הקב"ן הוא פסיכיאטר צבאי: לא נכון!

הקב"נים הם עובדים סוציאליים ופסיכולוגיים קליניים בהכשרתם האזרחית. בצבא הם עוברים הכשרה ממושכת ומעמיקה בה הם לומדים איך להעריך בזמן קצר את מצבו הנפשי של החייל, כיצד ניתן לסייע לו בשיחות ותיווך מול המפקדים ומתי צריך להפנותו לפסיכיאטר צבאי לצורך טיפול תרופתי, התאמת פרופיל צבאי או אפילו פטור משירות צבאי.

קב"ן חייבים לראות תוך 24 שעות: לא נכון!

רופא חייבים לראות תוך 24. על הרופא מוטלת המשימה להעריך את מידת הדחיפות של ההפניה לקב"ן ובמידת הצורך להפנות באופן מיידי. בצבא יש מעט קב"נים יחסית למספר היחידות ולכן הרופא (שיש לו הכשרה בסיסית בתחום בריאות הנפש) עושה את ההערכה הראשונית במקרה חירום.

כדי להגיע לקב"ן צריך לעבור דרך המפקד: לא נכון אבל…

אפשר לפנות גם דרך רופא היחידה. ברוב המקרים הפניה היא דרך מפקדים והחייל עובר ראיון אצל המפקד לפני הגעתו לקב"ן. זאת על מנת שהמפקד יהיה ער לבעיה וינסה לסייע בדרכיו שלו, וגם על מנת שהקב"ן יקבל תמונה לגבי תפקודו של החייל ביומיום כפי שהמפקד רואה זאת. בהרבה מקרים פניה דרך המפקד מגייסת אותו לעזרה ותורמת לחייל. לעיתים פניה שנתפסת על ידי המפקד ככזו שנעשתה 'מאחורי גבו', יוצרת אצלו אנטי כלפי אותו חייל.

אצל הקב"ן חייבים לעשות הצגות: לא נכון ואפילו ההפך!

אין משהו שמרגיז יותר ויוצר אנטי גדול יותר, מאשר חייל שמנסה לעבוד על הקב"ן. חייל שממציא סיפור לא נכון או שמגזים מאוד בתיאור מצוקתו במטרה "להשיג" פרופיל צבאי נמוך או פטור משירות צבאי, מקטין מאוד את סיכוייו לקבל עזרה. פניה אמיתית ואותנטית יוצרת אמון ומגייסת את הקב"ן לעזור. למי שסומך ומשתף יש סיכוי לזכות ברצון טוב וסיוע. אם מצבו של החייל אכן מצריך שינוי פרופיל צבאי שלו או אפילו פטור משירות צבאי, "הצגות" רק יפריעו לאנשי המקצוע לראות את מצוקתו האמיתית.

נורא קל לעבוד על הקב"ן: לא בדיוק…

יש להניח שלאורך ההיסטוריה היו מקרים כאלה. אולם, ברובם המכריע של המקרים הקב"ן יודע טוב מאוד לזהות מי מממציא מי מגזים ומי מספר באמת מה שמרגיש ומה שעובר עליו. יש לזכור שחייל יכול גם לשקר וגם להיות במצוקה… הדברים לא בהכרח סותרים. מה שעושה את ה'הצגה' למסובכת היא העובדה שהקב"ן מקשיב אמנם לסיפור עצמו, אך לא פחות מכך לפרמטרים אחרים בהם הרבה יותר קשה לזייף. זכרו שפתיחת קשר עם איש טיפול סביב חוסר יושר ואמינות זה אף פעם לא רעיון טוב.

הקב"ן מטפל במשוגעים: לא נכון!

בקריירה ארוכה של קב"ן בצה"ל, יוצא לו לפגוש מקרים ספורים של חיילים שאכן סובלים ממחלה נפשית. אוכלוסיית החיילים היא אוכלוסייה בריאה, אשר עברה מיון בלשכת הגיוס עוד טרם לשירות הצבאי עצמו. רוב החיילים הזקוקים לקב"ן מסיימים את שירותם הצבאי בהצלחה, בין אם באותו התפקיד ובין אם בתפקיד אחר וביחידה אחרת. לקב"ן יש תרומה משמעותית לכך! הוא תומך ומסייע בשיחות, מסביר את המצב למפקדים ומייעץ להם כיצד לעזור. במידת הצורך דואג הקב"ן שהחייל יגיע לסוג שירות קל יותר.

הקב"ן לא יכול לעזור: לא נכון!

הקב"נים הנם, כאמור, בעלי הכשרה טיפולית ויודעים איך לטפל בשיחות ולעזור במגוון מצבים של משבר ומצוקה. הם מומחים במיוחד בטיפול בקשיים הקשורים או נובעים מן השירות הצבאי. הקב"ן הוא בעצמו קצין, פעמים רבות הוא חלק מהיחידה בה משרת החייל, ויש לו קשר עם המפקדים. הוא מייעץ ומדריך אותם כדי שיוכלו גם הם לעזור. במידה ושיחות והדרכת מפקדים אינם עוזרים, יכול הקב"ן לסייע בשינוי שיבוץ.

מפקדים לא רוצים להפנות לקב"ן: נכון ולא נכון

מפקדים רבים חוששים שפניה של החייל שלהם לקב"ן תגרום ליציאתו מהיחידה. חלקם חשים כישלון אישי מעצם העובדה שהחייל נזקק לגורם סיוע נוסף מלבדם. יחד עם זאת, היום קיימת מודעות הולכת וגוברת לנושא הטיפול הנפשי בכלל. כיום כבר מבינים מפקדים רבים מאוד, שגם החיילים וגם הם עצמם יכולים להרוויח רבות מסיועו של הקב"ן.

מי שהולך לקב"ן זה נרשם לו בתיק האישי ויש לו כתם לכל החיים: לא בדיוק…

נתחיל בחדשות מרעישות: אין דבר כזה תיק אישי. לפחות לא במובן של איזה מקום סודי בו נרשמים כל הדברים הקשורים לאותו חייל. יש תיק רפואי (סודי) ויש תיק ברה"ני – בריאות הנפש (סודי). בתיק בריאות הנפש בהחלט מתועדים המפגשים בין הקב"ן לחייל. מישהו בעתיד יוכל להגיע לתוכן השיחות רק אם האדם יחתום אי פעם על "ויתור סודיות" לגוף כלשהו. זה קורה לפעמים כשרוצים להתקבל לעבודה, בעיקר במקומות ממשלתיים מסווגים.

מי שהיה אצל קב"ן לא יכול להגיע לתפקידים מעניינים ולא לקורס קצינים: לא בדיוק…

מה שחשוב כאן הוא לא עצם המפגש עם הקב"ן, אלא מהן התוצאות של אותו מפגש. אם הקשר עם הקב"ן הסתיים בפגישה אחת או בכמה פגישות, אין לכך שום השפעה על עתידו הצבאי. אם הוחלט להוריד פרופיל או להתאים מגבלות שיבוציות בדרך אחרת – זה יכול בהחלט להשפיע על מגוון התפקידים, היחידות והאפשרויות.

הקב"ן מספר הכל להורים ולמפקד: לא נכון אבל…

על תוכן השיחות עם הקב"ן חלים כללי הסודיות הרפואית. החיילים הם בגירים, כלומר, מעל גיל 18. המשמעות היא שאין חובה לדווח להוריהם ולשתף אותם בדברים שאומרים במשרד הקב"ן. החייל יכול לדבר (ולקטר… ולהשמיץ…) את המפקד באופן חופשי ולקב"ן אסור להעביר את המידע. יחד עם זאת, גם לסודיות הרפואית יש מגבלות: אם החייל מסוכן לעצמו או לאחרים באופן מיידי, מחויב הקב"ן לדווח.

לקב"ן אכפת מהצבא ולא מהחייל: לא נכון אבל מסובך…

רובם המכריע של הקב"נים הם קודם כל אנשי טיפול מיומנים ומסורים. יחד עם זאת, הם גם אנשי צבא ויש להם מחויבות גם למערכת. הם רוצים לסייע לחייל כמיטב יכולתם אבל מופעלים עליהם לחצים אדירים מצד המפקדים להשאיר את החיילים ביחידה ובתפקיד בהם זקוקים להם. בגלל הלחצים הללו, הקב"נים מתקשים, ופעמים רבות לא יכולים, להוציא כל חייל במצוקה מהתפקיד בו הוא סובל. הם עושים כמיטב יכולתם לעזור לו להתמודד בלי לשנות שיבוץ ולעיתים גם מצליחים.

תפקידו של הקב"ן הוא להחליט באיזה תפקיד ישרת החייל: עקרונית לא נכון, אבל…

לקב"נים אין שום סמכות רשמית להחליט באיזה תפקיד ישרת החייל. הם יכולים להחליט על סוג השירות שלו (קרבי, רחוק מהבית, קל"ב וכדומה). באופן לא פורמאלי, כאשר יש לקב"ן קשרי אמון טובים עם מפקד היחידה, הוא יכול להשפיע לעתים על מעבר תפקידים בתוך היחידה עצמה.
 

מלשב"ים

חיילים בחובה

אנשי קבע ומילואים

יחידות מיוחדות ומובחרות

השערים לגיוס

play4, play, media control, audio

רוצים לקבל פרטים נוספים?

מלאו את הטופס